Är det möjligt att använda mossa GTI samt tak GTI likadant?

Järnvitriol alternativt järnsulfat som är en synonym beteckning används relativt flitigt. Det här är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man bruka mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja samt nej, det hela beror lite på vilken sort av järnsulfatprodukt som man väljer.

mossa gti

Järnvitriol till trä och mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara fint att vara medveten om att produkter som är till för att behandla trä vanligtvis kallas för järnvitriol och då och då med ytterligare en beteckning. Det här är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de likaså kan ge träpartiet en finare färg. Med mossa GTI samt tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används ej på samma sätt vilket egentligen är rätt så logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak som man gör på gräsmattan och därutöver så krävs det lite andra egenskaper då man dessutom behöver betänka gräsets hälsa.

Se till att du handlar rätt produkt

Även ifall det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat och vatten och inget mer både för tak och gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är speciellt till för gräset kan komma i en smart dunk som ger automatisk blandning.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det skapa markant skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för det här. Att det sedan är så att man kanske sparar pengar på att själv mixa i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) samt vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på detta så kanske det går lika bra att mixa med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är speciellt bra då man ska vårda en veranda, träfasad eller trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är betydelsefullt.

God planering är mycket relevant för en förtjusande gräsmatta och ett snyggt tak

Innan du plockar fram den järnvitriol du har och börjar blanda med vatten för att förse järnsulfat till gräsmattan alternativt för att processa taket mot mossa så ska du överlägga hur du ska jobba och när. Det finns årstider som är speciellt lämpade för att attackera mossan och därjämte så kan det vara bra att repetera proceduren mer än en gång per år.

Starta med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak för att komma fram till när och hur du bör vårda. Först efter detta så kan du se dig om efter korrekt mossa GTI eller tak GTI och köpa denna online alternativt i en vanlig affär. Med en bra plan så borde arbetet flyta på enkelt och fint och du kan sedan se fram emot goda resultat och en hemmiljö som är både hälsosam samt attraktiv.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en smart ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För nästan samma kostnad köper man en större ejektordunk samt 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk fungerar till Bensaltensid samt Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI samt Grönfri – men till en bråkdel av priset.