Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Tyvärr är det svårt att få bort varenda mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju ej röja dän med en maskin som är till för gräsmattan och därför så kan det vara klokt att åskåda en lösning som kan klaffa universellt i trädgården.

järnvitriol inomhus

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss skåda en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter minsann inte så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej oroa sig för att mossrivare skulle ta bort gräset ihop med mossan. Men det ser ju ej så fint ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligen kalt samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det många som undrar och mossrivning kan kännas som det bästa svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att inhämta ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den ultimata mossbekämpning som finns.

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att eliminera mossa på. Man kan exempelvis använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Det här kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att nyttja järnsulfat mot mossan ska emellertid tänka på att man även tvingas gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

På allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan raskt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort samt jätteenkelt, fungerar också med Fulstopp.

Välj en metod som innebär ett helhetstänk

Oavsett ifall man väljer att avlägsna mossan med mossrivare alternativt om man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så skall man fundera på att ständigt jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att giva en förtjusande gräsmatta. Man måste göra lite mer än ta bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver även vara tjockt. Detta gör man genom att gödsla, så mer gräs, samt självklart också genom att få dän ogräs.

Ifall du ser på en metod för att få dän mossan i trädgården samt inser att den har många skilda punkter som förvisso kräver mer göromål men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var sedan envis och vik inte från metoden! Det här är ett misstag som flertal gör för att därpå jämra på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du kanske har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Med tanke på detta så kan det vara förståndigt att röja i kombination med järnsulfat och med andra viktiga knep för att göra gräset oattraktivt för mossan.