Bli av med ointressant mossa I gräsmattan

Hur blir man av med mossan på bästa sätt?

Det kan vara besvärligt att uppnå den perfekta gräsmattan. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undvika?

järnsulfatspridare

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en dylik green i trädgården inte vore så korkat så ska du känna till att du tvingas riva alltsammans och bekosta en förmögenhet för en väl selekterad grässort för att få likadan verkning hemma. Det är det knappt värt då man kan inhandla järnsulfat och med järnsulfat och vatten faktiskt kan få en fin grön kulör samt ett gräs som känns mysigt att gå och stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra för att få den här effekten? Låt oss se på några vanliga alternativ…

Järnsulfat och vatten för att döda den avskyvärda mossan

Börja med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som onekligen funkar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper även gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, samt en gång på hösten därför att få fin verkan.

För bra spridning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten och järnvitriol på ett smidigt sätt. Alternativt mixa själv, 288 gram järnvitriol samt vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Ifall man ska förtälja sådant som man kanske borde undvika så är mossrivning ett bra exempel. Detta är något som tar tid och kraft och som flera gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. För den skull skall man jämt vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Ifall du anser att det blir snyggt med rivning och möjligen planerar att applicera väl om jord och nya frön så möjligen det här kan vara ett bra alternativ men betänk det minutiöst innan du handlar en riv och drar igång arbetet.

Behandla med järnsulfat och vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Om du vill handla järnsulfat samt behandla gräset med medlet så kan du klaffa detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset gillar näringsrik jord. Du kan också applicera mer jord samt sprida nya gräsfrön för att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du korrekt pH för en utmärkt gräsmatta.

Om du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan förena järnsulfatet med allt från mossrivning till olika bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan.

Det allra viktigaste är att du har en plan och att du följer den. Ifall du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma därefter och påstå att den här metoden icke funkar. Man måste ha tålamod och ge gräset en chans innan man säger att det inte finns en väg till den perfekta gräsmattan.