Hur kan man avverka mossa på stenplattor fort och effektivt?

Stenplattor som har täckts av mossa ser ej alltid så fina ut. Det är ju icke nödvändigtvis så att allihopa tycker att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att avlägsna mossa på stenplattor ifall man vill ha en bedårande och mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Före du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan intelligent att spraya på med järnsulfat och vatten för att sedan tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därutöver kan det påverka plattorna.

Börja med att förbereda hur du ska tillintetgöra mossan och därpå få dän den, och arbeta sedan steg för steg för verkningsfull borttagning av mossa från stenplattor.

Eliminera mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt korrekt inställning

Bra mossbekämpning medför att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en miljö där den icke längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är följaktligen som man kan stödja gräset genom att gödsla ordentligt under vår samt sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla rent och göra det besvärligt för mossan att komma tillbaka. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska lägga i trädgården. En fläckfri och slät yta är inte lika inbjudande som ett poröst material med otaliga ihåligheter.

mossa i gräsmattan

Tänk rätt från start men misströsta inte om du nu måste avverka mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter och ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat samt vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan besegra mossan och du kommer att segra!

Viktigt att tänka på om du ska arbeta med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är icke levande så vill man förstås spola bort den och det kan man lätt göra med en högtryckstvätt. Men man ska vara vaksam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt samtliga håll så beskydda ögon med ett gott ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan också fördärva stenar av poröst material. Om du skapar ojämnheter så skänker du ju bättre grogrund för annalkande mossa så jobba hellre långsamt och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Ofta är det en bra ide att inhandla en platt-tvättare som finns som tillbehör till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara försvunnen för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte absolut att man kan eliminera mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, alternativt järnvitriol, för plattor skänker goda resultat, men avhängig på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva repetera behandlingen några gånger.

Detsamma om det är ljusa plattor och man icke kan nyttja järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid eller Fulstopp. Alla preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner ej för evigt men man kan hålla den i schack via regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig samt naturen men som hatas skarpt av mossan.