Inomhus med järnvitriol? – Vad bör man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att processa gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till därför att behandla och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

ogräs i gräsmattan

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas mixa till den färdiga färgen. Man möjligtvis får addera såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därefter så kan man behandla golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är viktigt att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också angeläget att förbereda arbetet på korrekt sätt. Beskydda golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att förespråka.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fulländad produkt så kan den ha en försiktig stickande lukt men den ska ej vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flertal olika saker som kur av mossa i gräsmatta samt på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det minsann intet att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det rentav flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att inhandla billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns dessutom smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur fint som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att testa på en träbit för att vara fullkomligt införstådd med den färg som man kommer att få före man ger sig på en hel möbel alternativt ett golv.