Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir förtjusande

Funkar verkligen samtliga tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår dåligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och fungerar.

mossa i gräsmattan vad göra

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man bara river så kan man räkna med att mossan snart kommer igen för den är ihållande och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska hastig effekt. Det är förstås angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp alternativt med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och införskaffa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flera anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därutöver så får man undan mördarsniglarna som icke tycker om detta ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Om du anser att det blir för invecklat att blanda järnsulfat med vatten och sedan gå omkring med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därtill minskar risken för pulver som flyger runt i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir grann igen. Om du använder dig av rätt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du redan till hösten se stor skillnad. Vill Du veta mer Klicka Här mossa i gräsmatta.

Tänk på att använda dig av gynnsam teknik och möjligtvis lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en dyster gräsmatta till mattan som är riktigt grön och bedårande. Fast det är bra att känna till att man på en säsong kan se skillnad och det skänker ju motivation till att fortskrida med omvårdanden av gräsmattan.