Järnvitriol fasad eller tjärvitriol, vilket kommer att funka bäst?

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Flera väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan följa med vissa fördelar.

bred utvattnare för vattenkanna

En fin kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är precis det där med färgen som får flertal att välja att bearbeta träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man tillämpa sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att köpa en säck eller dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att byta i färg och bli lite gråaktiga eller bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar rekommendera att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för ultimata resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att prova på en fristående bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att erhålla. Det blir ju lite komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man måhända måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än bedårande färg på huset

Men nu är det förstås så att många vill få mer än bedårande färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst beskydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan erhålla lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv före man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så många annorlunda sätt därhemma. Beroende på ifall man ska processa med järnvitriol fasad själv alternativt ifall man betalar någon annan för att företa jobbet så kan det hela kosta lite olika.

Det är betydelsefullt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och övrigt som kan finnas omkring fasaden.

Täck över allt innan målning. Den som är osäker kan naturligtvis leja extern hjälp.