När våren kommer kan man bli tvungen att röja mossa

Det finns de som beskriver mossa som mjuk och förtjusande, och visst, om man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara snyggt med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det relevant att tänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

ta bort mossa på stenplattor

Ska man ta bort mossor eller låta de bli kvar i trädgården?

För flertal så är det alldeles självklart att man ska eliminera mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha snyggt gräs så tvingas man röja mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan förstås även jobba med moss-riv men om man inte börjar med att först eliminera mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara komplicerat att vinna mot mossväxten. Man måste döda mossan först före mossrivning, annars sprider man enbart den.

Vill du ha ett snyggt gräs så ska du eliminera mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte blott i gräsmattan och då man blandar järnsulfat och vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället.

Då man ska bearbeta andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är kanske det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de annorlunda mossmedlena innehåller detsamma, nämligen järnvitriol och vatten, så kan de ha lite olika utformning. Med tanke på det här så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa arbete beroende på den metod som man väljer. Det kan bli mödosamt att riva mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så behagligt att fördela järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

På allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att införskaffa billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat kvickt.

Och en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att behandla på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att planera arbetet på rätt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.