Omsorgsfull takrengöring innebär bra tak samt hus

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara krångligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så viktigt att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Det här kan leda till betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror självklart på hur mycket tid man har över till den här typen av jobb. Men det kan vara gott att veta att man faktiskt kan komma långt med lite Bensaltensid alternativt Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att bearbeta gräset med kan man även då och då (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för hantering av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt köp en ejektordunk och blanda själv bensaltensid och vatten för att fördela på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men det här är ej så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju ändå ändrat färgen så det är knappast så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit över marken med blandningen som man vill sprida på taket. Detta innebär självklart en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därpå är dags för högtryckstvätt så måste man likaså tänka på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat smuts. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man orsaka vattenskador på taket och det är ju ej så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna dän.

Tänk på att inbringa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så måhända man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Vanligtvis varar en hantering över 4 år utan ny påväxt.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man kanske har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.