Ta bort mossa i trädgården med en förträfflig och verkningsfull spridarramp

Hur fungerar det att sprida järnsulfatpulver för att få bort mossa? Om man skaffar en mossa GTI eller en ejektordunk så är det ju inte så svårt att spraya på men den som vill blanda själv för billigaste järnsulfat pris måhända hellre använder den gamla hederliga vattenkannan. Med en spridarramp så kan det här klaffa fullständigt enastående.

Så fungerar en spridarramp till vattenkannans pip

Det är enkelt nog att placera en spridarramp på vattenkannans pip. Spridarrampen påminner en aning om de skrapor som man kan nyttja i köket och för att göra rent fönster med. Spridaren kommer att sprida vattenblandningen på ett regelbundet sätt då man tippar på vattenkannan och tar sig fram över gräset.

utvattningsmunstyckke för mossa i gräsmattan

Det här är effektivt och lätt men det är klart att man får tänka på att vattenkannan kan bli bra tung. Därutöver så får man ju gå många omgångar för att hantera en större gräsmatta. Detta är anledningen till att en del väljer att eliminera mossa med andra mossbekämpningsmedel som man sprider på enklare vis ovan gräset.

Sprid järnsulfat och vatten på korrekt sätt på gräset

För att du ska erhålla bästa effekten med spridarrampen så är det mycket relevant att blandningen du har i kannan har korrekt järnsulfat dos det vill säga rätt balans mellan pulver samt vatten (100-200 gram järnsulfat till 10 liter). Här ska du sluta upp bakom anvisningarna som finns på säcken eller burken utförligt.

Det är sällan intelligent att dra till med en aning mer pulver därför att man tror att det då kommer att bli bättre resultat. Mixa noggrant så att var del vatten har pulver. Ifall du inte gör det här så kan behandlingen på vissa ställen av gräset bli alldeles betydelselös.

Mixa rätt järnsulfat dos till din gräsmatta

Hur mycket järnvitriol kommer du att behöva till din gräsmatta? Det här beror förstås på hur mycket gräs du har. Men det rör sig ej om mer än en skopa till 10 liter vatten, så kostsamt blir det inte och man kommer lång även med en mindre behållare pulver.

Fördelen med GTI är att man själv inte behöver fundera på hur mycket som ska blandas och att man får spridningen precis som när man vattnar med slangen. Nackdelen är att det är dyrt, man får 25 kg järnsulfat + ejektorflaska på allt-fraktfritt.se för vad en liter Mossa GTI kostar. Men de flesta kommer att fatta precis hur man skall mixa så att det blir rätt dos även med vattenkannan, 100-200 gram järnsulfat till 10 liter vatten..

Spridarrampen är användbar men inte för alla

Före du beställer spridarrampen till din vattenkanna därför att avlägsna mossa i trädgården så ska du fundera om detta sannerligen är korrekt val för dig. Om du vet att du orkar med att gå runt med en full och halvfull 10 liters vattenkanna så kommer du att fixa jobbet.

För äldre personer samt andra som inte har den fysik som krävs för den här typen av trädgårdsarbete så är en spridarramp inte hela tiden den ultimata lösningen. Det blir alldeles enkelt för tungt att kånka vattenkannan. Man ska också fundera på att man behöver gå sakta fram vilket kan bli tungt för somliga varpå mossa GTI alternativt egen mix i ejektordunk är ett bättre val.