Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

Vilken metod som helst kan man till och från uppleva att man vill använda för att bli av med mossa. Men ska man betala för en mossrivare och traska runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan fungera riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och särskilt inte ifall den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

järnvitriol pris

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att välja bort rivaren är att den rentav kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som alldeles undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man sprida ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp och sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan skall man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man tvingas förvalta och laga för att det inte ska bli till fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och om man inte jobbar på rätt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt oattraktiv ut under flertal säsongen framöver.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att eliminera mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därefter så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men sämre för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du viss på att ha korrekt pH för en utmärkt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att helt och fullt av med mossan.

Förena mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som tycker att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortsätta med detta. Men sanningen är förmodligen likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett sortiment av dessa produkter.